2.01.2012

kar, daha çok kar

Bu kadarını uzun zamandır görmemiştim. Durmadan yağdı. Gündüz gece, sabah akşam. Sanki gökyüzünden pudra şekeri yağıyor. Uçucu, ince, küçücük kar taneleri ortalığı toz duman ediyor. Bu sabah en inatçı sürücüler bile havlu attı bizim burada. Karda yürümek bile zor. Bir anda dizine kadar gömülüyorsun o beyaz bulutların içine. Evet bulutlar yeryüzüen indi sanki. Köpük köpük, dalga dalga. Rüzgar keyfine göre şekil veriyor onlara. Güneş ara sıra kendini gösterse de, kar onu umursamadan yağmaya devam ediyor. Gece ise ayrı bir mucize. Gündüz gibi her yer parlıyor. Kızıl bir aydınlık saati şaşırtıyor.
Ne yazık ki bu kadar çok kar olmasına rağmen karın yoğunluğu kardan adam yapmaya yetmiyor. Kar topu bile yapmak zor. Eline aldığında toz gib dağılıveriyor. Çatılarda biriken kalın tabakaların kenarlarında dev buz sarkıtlar var ama. Çeşi tçeşit, boy boy her evi süslüyorlar. Çimler ve çiçekler çoktan derinlere gömüldü. Ağaçlar bile daha kısa görünüyor. Sabahları ve akşamları kar küremeye başladık. Yolumuzu açık tutmazsak kapımızı da açamayacağız çünkü.
Karda yürümek ve iş yapmak insanı tatlı bir şekilde yoruyor. Ne zaman sıkılsam kafamı kaldırıp etrafıma baktığımda çevremin güzelliği beni gülümsetiyor. Sanki her köşe ayrı bir fotoğraf. Bu güzelliklerin tadını çıkarabildiğim için kendimi şanslı sayıyorum. Bu günlerin tam anlamıyla tadına varmak için böyle bir yürüyüşün ardından sıcak şarap gerekiyor. Buz gibi ayazdan sıcacık evime girip üzerimdeki kalın giysileri çıkardıktan sonra rahat bir köşeden bardağın içindeki sıcak şaraptan bir yudum almak mutluluk işte.
Yapması da çok kolay, yapın yeter ki. İlk fırsatta: Carpe Diem!

Sıcak şarap
Bir tencereye silme bir çay bardağı şeker koyun, 1 silme su bardağı su ekleyin. Ateşi açıp eriyene kadar karıştırın.
İçine 1 çubuk tarçın, (daha güzel bir dem için 3-4 tane karabiber, 1 tatlı kaşığı rezene tohumu ekleyin)
1 portakalın suyu veya 2 mandalinanın suyunu ekleyin
1 limonun kabuğunu rendeleyip ekleyin
Bu karışımı 5 dakika kaynattıktan sonra ocağın altını kısın ve 1 şişe kırmızı şarap ekleyin
Karışımı kısık ateşte 5 dakika demledikten sonra
Süzgeç kullanarak bardaklara doldurun.
İster sadece kendiniz için yapın ister yürüyüşlerini sizde sonlandıranlarla için. Bu kış günlerinin tadı sıcak şarapla çıkar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder